Nuffnang Add

Thursday, October 28, 2010

Outing - Kelab Fotografi Facebook Malaysia

Tema : Portraiture Outing
Venue : Taman Tasik Cyberjaya
Date : Sabtu 23/10/2010

Merupakan Outing yang ke-3 yang telah dianjurkan oleh Kelab Fotografi Malaysia. Hari yang enjoy dan easy going...just point n shoot...heheheh...so dapat la aku kenal2 ngan geng2 baru n jmp ngan membe lame. So antara gambar yang berjaya aku ambil

















Heheheh....ok x ye gambar2 nih....?

Tuesday, October 19, 2010

Layan Low lite & Night Photography @Sunway

18/10/2010 - Isnin mlm selasa yang lalu.....my fren n I saje2 wat plan layan low light Photography kat area Sunway.....Untuk low light nih camera hanya bergantung kepada available light yang ada disekeliling untuk mendapatkan hasil gambar yang menarik.....Untuk Night Photography lak akan menggunakan flash untuk amik gambar.

Gear yang diperlukan ialah....
1) Camera (DSLR paling sesuai)
2) Tripod - Penting nih kalau tak gambar takkan menjadi. (Low Light)
3) Flash - Night Photography

Antara hasil gambar yang berjaya dihasilkan :-







Best gak layan low light nih.....huhuhuh....

Thursday, October 14, 2010

Upgrade......

Bab2 upgrade nih..aku sbnarnye x tau la kenapa.....tp maybe sbb usaha aku dan minat aku yang mendalam jadi aku telah upgrade skill aku dlm meng"snap" gambar.....biase la bile dah upgrade skill xkan body nak pakai yang basic je....so aku pun bertukar la kepada body yang lebih baik dan sesuai ngan tahap skill aku skrg...sehingga kini aku guna Sony a550 dan aku amat berpuas hati dengan performance body aku yang skrg nih....





Lepas je membeli body nih....Aku developed skill aku sedikit demi sedikit....dalam masa yang sama Lens2 pun dah mula bertambah....so ini lah antara koleksi lens aku : 

1) Tamron 18-200mm
2) Sigma 70-300mm
3) Sony 50mm
4) Minolta 35-80mm
5) Sony 70-300G

Dengan lens2 nih rasenye kalau nak buat bisnes photography dah bole dah nih...heheheh....so nih antara hasil gambar2 yang telah dihasilkan...tp wat mase nih mmg slalu shoot gamba2 model je...ngeee...











Ok la kan for amatur like me....heheheh.........

Wednesday, October 13, 2010

14.10.2010......Wujud lah Blog Rasmi ku.......

Hari dan tika ini merupakan hari dan detik bersejarah dalam hidup aku....aku dah ade blog rasmi....tp ade satu je masalah...ape aku nak letak kat blog aku nih...hmmmm....


Aku rase maybe aku le start ngan menceritakan tentang hobi yang agak baru bagi ku...iaitu photography....



DSLR yang pertama merupakan dari jenama Sony model A230....Aku beli pada bulan April 2010...DSLR yang sangat basic dan termurah...huhuhuh...asalnye just utk suke2 je amik gamba...skali stelah mula diracun ngan gamba2 yang mantap2 aku pun mula la membeli accessory2 tambahan utk kamera nih...hehehe...so mase aku berada pada tahap tuh...begini la hasil gambar yang aku perolehi....

Simple dan biase je


Dalam masa yang sama aku pun blaja la cara2 nak edit gamba...menggunakan Adobe Lightroom dan mula la membuat simple editing dari segi tone warna agar subjek nampak lebih menonjol dan hasilnya :-

Added Effect from Lightroom

Nih la dia antara hasil tangan aku semasa aku memula berjinak2 ngan dunia DSLR nih....ader lagi nak cite...tp dah kira masuk ke chapter yang lain lak...chapter meng"upgrade" body lak....huhuhuhuh.....